Bună tuturor,
Eu sunt Eliza și, pentru că David încă e în vacanță la bunici, vă prezint eu rețeta din această săptămână.
Într-o dimineață de iarnă, deși abia trecuseră sărbătorile și eram cu toții ghiftuiți de dulciuri, m-am trezit cu un plan clar în minte: voiam un tort. Așa că am
bătut-o la cap pe mama (care n-ar fi avut niciun chef de bucătăreală), până am
convins-o să facem împreună un tort.
Bine, mama îi
spune prăjitură cu morcovi, dar e atât de bun că merită numele de tort.
Mama nu mai știe
de unde are rețeta, e în caietul ei de mulți an. De fapt, pentru prăjitura asta
am combinat ingredientele de la vreo 3 rețete, cam cum făcea Bica Mariana atunci când mama era copil: se uita prin caietul de rețete, îl închidea, se uita în cămară să vadă ce ingrediente are și se apuca de gătit cu ce găsea pe acolo. Așa și noi. Ne lipsea câte ceva din fiecare rețetă, așa că am folosit ce aveam în casă.
Am folosit:
Pentru aluat: 3
morcovi, 3 ouă, 100 ml ulei, 100g zahăr, 250 g făină, 1 plic praf de copt
Pentru glazură: ciocolată,
80 g lapte, 100 g zahăr, 100 g unt
Primul pas a fost
să spargem ouăle, lucru pe care am insistat să-l fac singură, iar mami a
așteptat răbdătoare să termin, deși spune că a durat o veșnicie.
în caz că nu știați, ouăle se sparg rupând din ele bucățele mici, mici
yeeey! am reușit să eliberez oul de coajă!
e musai, dar musai să testăm consistența gălbenușului
Am pus apoi în
funcțiune mixerul cel micuț de la Bica Mariana. M-am distrat grozav cu el și nu
aș fi vrut să-l mai las din mână
În timp ce eu
mixam, mama a adăugat pe rând zahărul, uleiul și apoi, treptat, făina
amestecată cu praful de copt
Nu uitați să gustați compoziția
Când a fost prea
multă făină iar mixerul nu a mai făcut față, am trecut la tel.
Mami a adăugat
apoi morcovii
Mmmm, ce gustoși!
Când totul a fost
bine bine omogenizat, am turnat compoziția în tavă
Și am nivelat-o
cu o spatulă.
Mami a pus tava în
cuptor și a lăsat-o la foc mic cam 45 minute.
Între timp, mama a
făcut glazura. Aici nu am mai participat și eu pentru că trebuia amestecat în
oala de pe foc iar mie mi-e cam frică să nu mă ard.
Mami are un
borcan unde strânge toate resturile de ciocolată pe care noi nu le mâncăm
pentru că nu ne plac sau pentru că, pur și simplu, uităm de ele (eu cred că noi
uităm de ciocolata asta tocmai pentru că ea o pune în borcan)
A pus într-o oală
câteva bucăți de ciocolată sin borcan, laptele, zahărul și untul apoi a pus oala pe foc și
a amestecat până s-au topit și s-au făcut o cremă delicioasă.
Când prăjitura
s-a copt, mama a scos-o din cuptor, a tăiat-o în pătrățele, a turnat deasupra
glazura și a lăsat-o să se răcească.
A fost un tort
foarte bun din care am mâncat cu poftă.
Poftă bună și
vouă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu